Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Het Nieuwe Instituut nodigt je van harte uit om op zaterdag 6 november een kijkje te komen nemen bij MVRDVHNI: The Living Archive of a Studio en bij alle andere tentoonstellingen in het instituut. 

Tussen 10.00 en 20.00 uur heb je vrije toegang tot alle museumzalen.

Er zijn speciale rondleidingen door onder meer het archief van Het Nieuwe Instituut, architecten draaien toepasselijke dj-sets en er zijn hapjes en drankjes van het team van Coco in Het Nieuwe Café, met het beste uitzicht op het Depot! De hele dag door vinden er verrassingsoptredens plaats.

Aanvullende details over de rest van de progranmmering van het Open Huis worden binnenkort bekendgemaakt.

Rondleidingen door het archief

Het archief van architectenbureau MVRDV, dat bestaat uit zowel digitale en analoge stukken, is sinds 2015 in beheer van Het Nieuwe Instituut. Ter voorbereiding op de tentoonstelling zijn in een recordtempo van drie maanden 45.000 analoge archiefstukken gedigitaliseerd in het digilab.

Het Nieuwe Instituut nodigt je uit om tijdens de opening een kijkje te nemen in het digilab en te zien hoe het digitaliseren van archiefstukken in z’n werk gaat. Het digilab is mede tot stand gekomen en verder geprofessionaliseerd in het kader van Architectuur Dichterbij , een grootschalig programma gericht op de restauratie, conservering en digitalisering van de Rijkscollectie voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw die het instituut beheert.

 

Andere tentoonstellingen en activiteiten

Zaal 1

Tijdelijk Huis van Thuis

Onder invloed van de pandemie werden slaapkamers kantoren, keukens scholen en het balkon de plek waar wij onze betrokkenheid met de ander zichtbaar wilden maken. Daarom is dit is het moment een tentoonstelling aan het huiselijk interieur te wijden, met daarin even historische als revolutionaire ideeën over het huis als thuis.
 

"Het is een gouden greep om de dertien kamers door telkens een andere ontwerper te laten inrichten", aldus De Volkskrant 

Een speculatieve ontwerpgeschiedenis. Van product en prototype tot probe
3xP

Een terug- en vooruitblik op veertig jaar Nederlands ontwerp aan de hand van drie historische designtentoonstellingen die elk een eigen tijdvak en een corresponderend centraal begrip in de recente ontwerpgeschiedenis typeren: het product, het prototype en de probe.

Home of Your Own
Francisca Khamis Giacoman: As Close As I Get

Tweede editie van een reeks visies op wonen en het (t)huis, verzorgd door de generatie ontwerpstudenten die rond hun afstuderen door covid-regels aan huis gekluisterd was. In Francisca Khamis Giacomans werk en relatie met het huis spelen materie, vluchtigheid en toegang een belangrijke rol. Ze activeert de presentatie gedurende de looptijd met regelmatige performances. 

100 jaar eigenzinnig samenleven in Nederland
Het ontwerp van het sociale

Honderd jaar eigenzinnige en geëngageerde ideeën over samenleven: ontwerpers, onderzoekers en conservatoren selecteren en (her)interpreteren in deze presentatie stukken uit erfgoedcollecties en -archieven om daarmee een scala aan verhalen te vertellen over ruim een eeuw social design.
 

De Volkskrant: "Daar willen we de komende jaren graag meer van zien.”

Zaal 2

De architectuur van een wondere wereld

Deze tentoonstelling vertelt een verhaal vol tegenstrijdigheden. Het gaat over bekende sprookjes en ongekende toekomstdromen, over nostalgie en de nieuwste technologieën en over een ontworpen ‘ideale’ maatschappij waarin toch niet iedereen zichzelf kan zijn. De tentoonstelling biedt bezoekers een inkijkje in wat Walt Disney inspireerde, welke vindingrijke trucs hij toepaste en wat hij met zijn films en parken voor ogen had.
 

"Briljant is het tentoonstellingsontwerp van Fréderique Albert-Bordenave", aldus NRC Handelsblad 

Zaal 3

Gallery 3 By Current Obsession
GEM Z: The Farthest from Earth We’ve Ever Been

Gasttentoonstelling als een neergestorte capsule vol objecten op het snijvlak van design, sieraden en digitale kunst, gemaakt door makers uit ‘Gen Z’ die zich vanuit hun gezamenlijke sci-fi-verbeelding proberen voor te stellen hoe intelligent buitenaards leven het leven op Aarde zou observeren.

Zaal -1

Een portret van de club
Every Body in the Place

Fotograaf Amie Galbraith (UK), scenograaf Karl Klomp (NL), muzikant en schrijver Gaika Tavares (UK) en kunstenaar en tuinier Juha van ’t Zelfde transformeren Zaal -1 van Het Nieuwe Instituut voor een paar maanden tot een club. Met verschillende media schetsen ze in hun installatie in de kelder een gezamenlijk ‘portret’ van clubcultuur en de gevoelens één te zijn met de omgeving en elkaar. Na een noodgedwongen periode zonder nachtleven (her)beleven bezoekers er de saamhorigheid en het collectieve plezier van muziek en dans.

Archiefdepot

Rondleidingen

Meld je aan voor rondleidingen rond het digitaliseren van het Rijksarchief en Architectuur Dichterbij.

Foyer

boekwinkel
NAi Boekverkopers
Het Nieuwe Café

Dek

Voor kinderen en families
Kris, kras, ik wou dat ik huppeldepup was

Het ontwerpdek maakt van bezoekers digitale ontwerpers. Hoe zou de wereld eruitzien als je mag toveren met de werkelijkheid? In Kris, kras, ik wou dat ik huppeldepup was ontwerpen families en andere deelnemers hun eigen wondere wereld en de wezens die daardoorheen bewegen. Het ontwerp wordt gescand en komt tot leven op een groot scherm

MVRDVHNI is mede mogelijk gemaakt door:

Alice Bucknell, MVRDV NEXT (Sanne van der Burgh, Leo Stuckardt, Jaka Korla),Namelok, Giacomo Nanni & Francesca Morini, Carl Rethmann, Eline Wieland / WielandStudio
Jan Knikker, Winy Maas, Fokke Moerel, Suzanne Oxenaar, Jacob van Rijs, Eline Strijkers, Nathalie de Vries, Eline Wieland, Stefan Witteman, Yasutaka Yoshimura
Ludo Groen, Marten Kuijpers, Suzanne Mulder
Aric Chen
Daphne van Schaijk
MVRDV, Geoff Han
Geoff Han
Johannes Schwartz